← Terug naar blog overzicht

Da's mijn blog: Even voorstellen

Van de Raad van Toezicht heeft u al het bericht gekregen dat ik per 1 februari 2018 de nieuwe directeur/bestuurder van het Strabrecht College zal zijn. Met plezier stel ik mij in deze oudernieuwsbrief voor aan alle ouders/verzorgers van de school.

Het voortgezet onderwijs is de rode draad in mijn loopbaan, met af en toe een uitstapje naar het po, mbo, hbo en enkele ontwikkel- en toezichtfuncties. De afgelopen jaren ben ik bovendien werkzaam geweest als Lid College van Bestuur van een middelgroot bestuur voor voortgezet onderwijs in Breda (SKVOB e.o.) en heb ik me onder andere bezig gehouden met de krimpproblematiek, onderwijskwaliteit en huisvesting.

Daarvóór was ik actief als inspecteur vo, vooral in Noord-Brabant. Zo bezocht ik regelmatig diverse Orion- en OMO-scholen, incl. het Strabrecht College en werd ik betrokken bij de Brainportontwikkeling. Wat me toen al opviel was de gezellige sfeer en het open-minded karakter van het Strabrecht College.

Het goede contact met de scholen betekent dat ik vaak te gast ben bij hun jaarlijkse muziekavonden, zo ook de Orion Music Awards in de schouwburg van Eindhoven. Dezelfde stadsschouwburg herinnert mij eraan dat ik daar vroeger als tiener met klasgenoten van het Van Maerlantlyceum naar toe fietste voor een avondje Poezie Hardop of andere voorstellingen.

Na de tehatex-lerarenopleiding in Tilburg begon mijn onderwijsloopbaan aan de (voormalige) Catharinamavo aan de Zuidrand van Eindhoven, later waaierde ik uit over half Nederland, van Den Haag tot Maastricht, van Arnhem tot Breda, gaf ook les aan havo, vwo, mbo en hbo, ontwikkelde eindexamens en kunsteducatiebeleid en hield me bezig met het toezicht op het voortgezet onderwijs. In die tijd trouwde ik en kreeg twee dochters, die inmiddels uithuizig zijn en elders studeren. Hen opvoeden en volgen in hun ontwikkeling maakte me op weer een andere manier nog meer betrokken bij het onderwijsproces.

Ik ben erg blij dat ik de kans heb gehad om het lesgeven en latere andere functies te combineren met diverse (universitaire) studies, waaronder die voor non-profit management in Tilburg. Zo’n combinatie is extra inspirerend om praktijk en theorie met elkaar te verbinden.

Deze tijd vraagt steeds meer om vormen van gepersonaliseerd leren. Ruimte geven aan de leerling om zijn eigen keuzes te maken vanuit de persoonlijke leerdoelen van de leerling zelf, waardoor je hen in de gelegenheid stelt om zelf verantwoordelijk te worden voor hun eigen leerproces. Juist dat spreekt mij aan in het onderwijsconcept van het Strabrecht College, ook omdat deze opvatting een groot draagvlak op de school kent en het concept zich steeds verder weet te ontwikkelen. Daarvoor hebben mijn voorgangers en het team al een goede basis gelegd, is mijn indruk.

Het moge duidelijk zijn dat we samen een grote opdracht hebben te vervullen bij het aanpassen van het personeelsbestand aan de gegeven situatie. Jullie mogen erop vertrouwen dat ik mij zoveel mogelijk in zal zetten om in de dialoog te verkennen wat hierin de mogelijkheden en kansen zijn.
En dan is er nog de nieuwbouw. Ook daar ligt een uitdaging en een kans om voor leerlingen en personeel een mooie leeromgeving te scheppen die past bij de verdere uitbouw van het onderwijsconcept. Een gebouw met faciliteiten die aantrekkelijk zijn voor de komende generatie(s) leerlingen.

Ik verheug mij erop binnenkort alle mensen van het Strabrecht te ontmoeten en persoonlijk te leren kennen, ook om te horen wat hún wensen en verwachtingen zijn voor de toekomst van ons Strabrecht College.