← Terug naar blog overzicht

Da's mijn blog: Love you, Young Brainport Summer School!

De Young Brainport Summer School is een initiatief van Brainport Development in samenwerking met de Brainport Scholen en Provincie Noord-Brabant. De derde Summer School vond plaats in de week van 12 tot en met 18 augustus met een afsluitende presentatieavond op 17 augustus. Internationale toptalenten, uit het voortgezet onderwijs van 16 - 18 jaar, met een grote belangstelling voor natuurkunde en technologie, konden deelnemen.

ybss3

Strabrecht College - Brainport School

Dit jaar werden gedurende deze week 40 studenten uit 20 landen, in de wereld van natuurverschijnselen, nieuwe technologieën en meetinstrumenten gestort. Het Strabrecht College is samen met het Heerbeeck uit Best en het Jan van Brabant uit Helmond initiatiefnemer van de Brainport Scholen. Centraal bij het Strabrecht College staat het persoonlijke leertraject. Zelf onderzoeken, ontwerpen en ondernemen met behulp van de 21st Century Skills. Tijdens de Young Brainport Summer School krijgen de studenten op hoog niveau theorieles van gerenommeerde professoren en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Geen Jip en Janneke taal

Zo mochten Daan Demes (vwo5) uit Heeze en Eva Sanders (vwo5) uit Geldrop bij ADSL zelf aan de slag. “Echte machines repareren met behulp van data. Geweldig! We mochten echt overal in en echt alles zien. Geen Jip en Janneke taal in de uitleg, maar échte diepgaande uitleg,” zegt Daan trots.

Door een actieve, jonge en kundige Mieke Zijlstra werden ze begeleid deze week. Het Student Hotel in Eindhoven als gezamenlijke accommodatie om een ´experience of a lifetime´ te creëren. Dat dát gelukt is, was voelbaar. Wat een energie in de groep. Een echte eenheid. Zondag één-voor-één aangekomen op Schiphol en op vrijdag een homogene groep. “Ik heb nu adressen en connecties van over de hele wereld!” hoor ik drie rijen achter me. Contacten, gelijkgestemden voor het leven. Een week ondergedompeld in sport, spel en cultuur in Eindhoven City.

Missie

Bij de hightechbedrijven geen sport en spel. Diepgaande opdrachten, vaak met een duurzame missie. Innovatieve oplossingen zoeken voor producten en of andere issues. De Summer School is ontstaan uit samenwerking met het Perimeter Institute for Theoretical Physics uit Waterloo, Canada en bedrijven zoals ASML en Philips. Zij dragen bij aan de invulling van het programma. Zo ook Solliance. Zij werken met solar. In kleine groepen werden de studenten uitgedaagd nieuwe innovatieve producten te bedenken. Groep 6 won deze ‘battle’. Een raambedekking/ zonnescherm dat energie opwekt, was hun idee. De uitvoerbaarheid laat echter nog even op zich wachten, omdat nog niet alle hoogwaardige materialen op de markt zijn. 

Karaokeavond

Dat je na al dat nadenken even los moet in een karaokeavond is logisch. Ook daar zit weer een leerproces in. De volgende dag blijkt twee koffie niet genoeg om wakker te blijven, volgens de student uit Spanje. Iedereen lacht hem toe. De week blijkt best vermoeiend. Maar wat hebben ze genoten en wat hebben ze thuis veel te vertellen! Met een certificaat en veel nieuwe kennis op zak vliegen ze ieder hun kant weer op. Op Instagram zie ik ‘Love You All’ en ‘Mis You Already’ voorbijkomen.

ybss4

ybss1

ybss5