← Terug naar blog overzicht

Da's mijn blog: Leerlingen werken mee aan project ‘Herinrichting Stationspein’

Dit schooljaar hebben leerlingen uit vwo-4 en vwo-5 de mogelijkheid gehad om in het kader van omgevingsgericht onderwijs/Brainport deel te nemen aan een project met de gemeente Geldrop-Mierlo. Een groep van 17 leerlingen ging in maart naar het gemeentehuis in Geldrop. De projectleidster, mw. Barbara Savelsberg, ontving ons en lichtte toe wat er bij een gemeente gedaan wordt en wat daarbij komt kijken. Ook wethouder mevrouw Reneé Hoekman nam de tijd om aan de leerlingen uit te leggen wat haar taken inhouden en welke rol de politiek daarbij speelt. Veel informatie, maar ook zeer interessant, vonden de leerlingen. Een rondleiding hoorde ook tot het programma. 

De leerlingen konden kiezen uit 5 opdrachten, die als insteek "Herinrichting Stationsplein Geldrop" hadden. De gemeente heeft voor dit project o.a. een Europese subsidie ontvangen. Onze leerlingen blijken qua leeftijd een doelgroep te zijn die men moeilijk kan bereiken. De gemeente was geïnteresseerd in hun kijk op het Stationsplein en wij waren op zoek naar een partij in Geldrop, die projecten voor onze leerlingen had. Een win-win situatie dus!

Tot het project behoorden ook een sollicitatiebrief en -gesprek. De leerlingen konden daarvoor op school een workshop ter voorbereiding volgen. Ze onderzochten bijvoorbeeld wat hun vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken waren. De gemeente was onder de indruk van het niveau van de brieven en de sollicitatiegesprekken! Een mooi compliment voor onze leerlingen. Daarnaast hadden de leerlingen die het onderwerp Archeologie hadden gekozen, geluk. Zij mochten in Heeze "live" gaan kijken op een opgravingssite! 

In juni waren de presentaties van de 5 onderzoeken. Daar hebben we mooie presentaties gezien, tot aan een maquette van het nieuwe stationsplein toe! De leerlingen vonden het interessant en leerzaam om dit project te doen. We zijn erg blij dat de gemeente ons deze gelegenheid geboden heeft!

Gudrun Hengstmann

Projectbegeleider Strabrecht College