← Terug naar blog overzicht

Da's mijn blog: Photoshoppen op het Strabrecht voor een échte klant!

Mavo 4 beeldend weet er alles van. 

Het Strabrecht College is een Brainport School en zoekt de samenwerking met de omgeving in de lesstof. Zo ook bij het vak Tekenen. Door de creatieve samenwerking van Céline Sonneville (buro é) en Elke Meulendijks (docent Strabrecht College) is deze opdracht ontstaan waarmee vele vaardigheden getoetst kunnen worden.

Vaardigheden

Het zijn niet alleen de ontwerpende, creatieve vaardigheden die gevraagd worden in deze opdracht voor het examen Tekenen. Zo zijn sociale-, ict en samenwerkende vaardigheden net zo belangrijk. ‘Was best wel eng, zomaar iemand bellen om een interview afspraak te maken.’ De meiden uit cluster m4 waren ineens minder spraakzaam. Een leerproces van beide kanten, want samenwerken met een puber doet een winkelier ook niet dagelijks. 

Winkeliers

De afgelopen zomer al liepen Céline en Elke de binnenstad van Geldrop door, op zoek naar winkeliers die mee wilden doen. De leerlingen konden vervolgens kiezen uit een lijst van 14 ondernemers. Keuzes maken is een belangrijk onderdeel van gepersonaliseerd leren. Welke winkel spreekt je het meeste aan? Van interieuradvies, chocolaterie en parfumerie tot gsm, escape room en dierenspeciaalzaak. De variatie werd zo groot mogelijk gemaakt.

Photoshop leren 

‘Mag ik het niet in Word opzetten, juf? Dit is veel te moeilijk, hoor.’ ‘Je bent hier gelukkig om te leren dus ik ga het jullie leren.’ Met een glimlach hoor ik de ICT angsten aan. Maar als ze eenmaal de beginnersstappen gezet hebben, gaan ze los. Gaaf voor leerling én de juf.  Zo vragen sommige leerlingen je het hemd van je lijf. En anderen vinden het soms te snel al oké. Dat is de persoonlijke leerweg. 

Super spannend als je je eigen photoshop ontwerp laat zien aan een echte ondernemende winkelier uit Geldrop Centrum. Zal hij/zij het wel goed vinden? Misschien moet ik alles opnieuw doen? Maar nee hoor, dat viel even mee. Echt ook iets om aan mijn ouders te laten zien. Een prachtige portfolio ervaring.

Portfolio

Dit is een echte beroepsgerichte opdracht. In leerjaar drie zijn deze leerlingen al begonnen met het bewaren van gemaakt beeldend werk. Zo bouwen zij een persoonlijk portfolio op, waarmee ze op het MBO, zoals bijvoorbeeld het  St Lucas of de Rooi Pannen, makkelijker  toegelaten kunnen worden. En zoals Femke lachend aanvulde: ‘ Nog kei leuk om te doen ook! ‘

 

Foto: Femke Geurts uit Heeze en Stephanie Beenders uit Sterksel tonen hier trots de gemaakte flyer aan Céline Sonneville (buro é).