← Terug naar blog overzicht

Da's mijn blog: Rechtbankspel Nederlands-Indië (Indonesia)

5 en 7 februari.

Ook dit jaar heeft V5 voor #geschiedenis het rechtbankspel gespeeld. Een rechtbankspel over de stelling of het optreden van de Nederlandse regering in Nederlands-Indië gezien de internationaal geldende opvattingen over kolonialisme en de kolonisatie gerechtvaardigd was. Een interessante stelling die grote invloed heeft gehad op de geschiedenis van Nederland, maar ook nu nog heel actueel is.

Voor het rechtbankspel wordt de klas in tweeën gedeeld. De ene helft staat aan de kant van Nederland, de verdedigers, en de andere helft staat aan de kant van Nederlands-Indië (Indonesia), de aanklagers. De aanklagers moeten aantonen dat de stelling waar is en de verdedigers moeten aantonen dat de stelling niet waar is. De kant van Nederlands-Indië bestaat uit de advocaten, Soekarno, Hatta, Sjahrir, een afgevaardigde van de VN en Poncke Princen. De kant van Nederland bestaat uit de advocaten, Van Mook, Drees, Westerling, een oud Indië-strijder en generaal Spoor. Net als in een echte rechtbank verhoren de advocaten de personen die een grote rol hebben gespeeld in het proces, dus in dit geval worden de personen aan beide kanten flink verhoord. Feiten worden op tafel gelegd en er wordt serieus geïntimideerd! Flink zweten dus, want ieder heeft een rol. Je klimt in de huid van die persoon: je moet alles over deze persoon weten.  Alles wordt uit de kast gehaald door de advocaten om je onderuit te halen. Het uiteindelijke doel is aantonen dat de stelling waar of niet waar is en dat doe je aan de hand van je bewijzen en de verhoren. 

Ook dit jaar was het weer een waar spektakel. De verhoren waren enorm hard en er was geen genade. Een echte rechtbank dus.

Maar nu is het afwachten, want de rechter moet een beslissing nemen. Heeft Nederland gelijk of heeft Nederlands-Indië gelijk? Dat is de vraag waar iedereen het antwoord op wil weten!  Wie heeft gewonnen? De V5 leerlingen wachten nog in volle spanning af wat het oordeel zal zijn van de rechter. 

Milan Koop