← Terug naar blog overzicht

Da's mijn blog: Supervet, jeugdig team van het Strabrecht College wint onderzeebootwedstrijd

“Dit is supervet”, roept het team van het Strabrecht College uit Geldrop enthousiast. In de categorie Defensie won dat gisteren de Eureka!Cup. Die gaat naar de (verschillende) winnaars van de jaarlijkse landelijke ontwerpwedstrijd van de stichting Techniekpromotie. Het Strabrecht College zegevierde met een ontwerp voor de onderzeeboot ‘nieuwe stijl’.

eureka1

Rick van Kollenburg, Manolito Adang, Kick van der Heijden uit A2A houden een pamflet omhoog. 2 juryleden kijken ernaar.

 

Alsof ze het al jaren doen, verdedigden de teams hun ontwerp over de onderzeeboot van de toekomst met grote overtuiging.

Met de Eureka!Cup wil de stichting Techniek Promotie jeugd voor techniek interesseren. Dat is nodig omdat in veel bedrijfstakken een (groot) tekort bestaat aan ‘Willy Wortels’. Dit jaar schreven voor de Eureka!Cup 76 scholen uit alle delen van het land in. In totaal deden 10.000 scholieren mee uit de onderbouw van havo en vwo (14/15 jaar).

eureka2

Het winnende team (Rick van Kollenburg, Manolito Adang, Kick van der Heijden uit A2A) van het Strabrecht Collega met de jury van DMO.

Onderzeeër van de toekomst

Net als bij vorige edities kregen de deelnemers een reeks door (grote) bedrijven bedachte opdrachten voorgeschoteld. Dit jaar kwamen die van de Politie, wegbeheerder WOW, het installatiebedrijf Kuipers, de Rabobank, Water ontmoet Water, en Defensie, als bolwerk van techniek. De opdracht luidde: ‘bedenk en ontwerp de onderzeeër van de toekomst. Een robuust vaartuig dat kan concurreren op een internationaal strijdtoneel’. Aan de leerlingen de taak om alles met grote precisie uit te werken.

filmpje-studio040

Klik op de link voor het filmpje op Studio 040

Creatief

Uiteindelijk kwalificeerden 195 equipes van in totaal 45 scholen zich voor de finaledag in het Nationaal Militair Museum. De scholieren presenteerden hun opdracht ten overstaan van jury’s van hun opdrachtgevers. In het geval van Defensie bestond die uit experts van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Ze bombardeerden het Strabrecht Collega tot winnaar vanwege de creativiteit van het ontwerp. Maar ook omdat daarin veiligheid en stabiliteit de boventoon voeren en het ‘ontwerpproces’ aan de eisen voldeed.