← Terug naar blog overzicht

Da's mijn blog: Vier grote onderwijs prijzen afgelopen schooljaar voor leerlingen van het Strabrecht College.

Art & Design

Angèle Jaspers (vwo 6) wint in mei de jury Award in het Van Abbemuseum. Met haar bijzonder fraaie ‘Kruimelmachine’ is ze geïnspireerd door  werk van László Moholy-Nagy, Jean Tinguely en John Körmeling. Jaspers thematiseert het begrip ‘home’ onder verwijzing naar het sprookje van Hans en Grietje. Met de kruimelmachine kun je altijd de weg naar huis vinden, schrijft ze in de catalogus van Radically Mine. Haar prijs laat wederom zien dat docenten Maud Rijken en Klaas van Baalen flink aan de weg timmeren met het Strabrechtvak Art&Design.

angele-Jaspers-banner

Brainport & techniek

Timmeren deed het winnende team, Rick van Kollenburg, Manolito Adang, Kick van der Heijden uit A2A, ook. Eind mei kwalificeerden 195 equipes van in totaal 45 scholen zich voor de finaledag in het Nationaal Militair Museum. De scholieren presenteerden hun opdracht ten overstaan van jury’s van hun opdrachtgevers. In het geval van Defensie bestond die uit experts van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Ze bombardeerden het Strabrecht Collega tot winnaar vanwege de creativiteit van het ontwerp. Maar ook omdat daarin veiligheid en stabiliteit de boventoon voeren en het ‘ontwerpproces’ aan de eisen voldeed. De heren mochten rekenen op veel pers aandacht. Zo stonden ze in vele kranten en kwam Studio040 op school om een tv reportage te maken. Supervet!

eureka1

KNAW

De heren Wouter van Dijk en Joris Veldhuizen (vwo 6) zullen de kwalificatie ‘supervet’ niet gebruikt hebben, maar trots waren ze zeker! Ze winnen de tweede prijs in de landelijk profielwerkstuk wedstrijd van de KNAW - Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Daar waar ooit Robbert Dijkgraaf rond liep.

Het onderstaand prachtige juryrapport willen we u niet onthouden.

Jury commentaar van Marijke Haverkorn, (onderzoeker Astrofysica aan de Radboud  Universiteit Nijmegen) namens jury voor natuur en techniek: zeldzaam goed werkstuk met diepgang, sterke analyse en goede uitleg. Ze hebben complexe materie inzichtelijk gemaakt.

Een jury van topwetenschappers beoordeelde dit jaar 337 profielwerkstukken van 155 scholen. De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs voor hun eerste collegejaar. De eerste prijs is 2.000 euro, de tweede prijs 1.500 euro, de derde prijs 1.000 euro. Verder krijgt de docent Peter Albersen die de prijswinnaars heeft begeleid een onderwijs gerelateerd prijzenpakket. De scholen van de winnende leerlingen ontvangen een officiële plaquette.

knaw1

 

Grand Challenge

Officieel is ook de prijs die Signify (voormalig Philips Lighting) uitdeelde aan vwo 4 leerlingen Tijs, Marijke, Daphne, Shannon. Zij bedachten een nieuw elan voor de muziek- en bookstores. Tijdens de het Strabrechtvak  ‘Brainport en Wetenschap’ werkten zij intensief aan ideeën en uitwerkingen. Met echte muziekopname mogelijkheden, duurzame kasten, podia, apps met zoekfuncties en bijzondere betalingsmogelijkheden hadden zij de winkel ook 3D vormgegeven. De juryleden bekeken deze doordachte ideeën met veel bewondering door een echte VR bril.

signify-banner

Proficiat

Vol bewondering kijken we terug naar al deze prijzen voor onze hard werkende leerlingen. Vaak ging het werk gepaard met vele uren na school werken, dingen extra ontwerpen, onderzoeken en vooral ook ondernemen.  We feliciteren ook de docenten die hun vakvisie, hun gedrevenheid beloond zien. Intrinsieke motivatie door omgevingsgericht onderwijs is zo inspirerend! Gestimuleerd in onze eigen Brainport regio. Trots!