Studiekeuze

Leerlingen die m.b.v. internet zoeken naar een geschikte vervolgopleiding, zien vaak door de overvloed aan informatie door de bomen het bos niet meer. Om deze leerlingen een beetje houvast te bieden bij hun digitale zoektocht, hebben de decanen een aantal nuttige sites en studiekeuzetesten op een rijtje gezet.

 

Aanmeldprocedure voor een bacheloropleiding met decentrale selectie

Let op: Vanaf studiejaar 2017-2018 wordt de centrale loting voor opleidingen met een beperkte capaciteit (de zogeheten numerus fixus opleidingen) afgeschaft. In plaats daarvan gaan hogescholen en universiteiten zelf alle studenten voor deze opleidingen selecteren. Dit heet decentrale selectie.

Klik hier voor de volledige aanmeldprocedure

 

YUBU

StudieID is een gratis test waarbij je snel veel indrukken op doet en ideeën krijgt m.b.t vervolgstudies op hbo en op wo-niveau. Het is een nieuwe website waarop je op een leuke, interactieve manier verschillende studies voorbij ziet komen. Je kunt deze liken of wegklikken en dan komt er een nieuwe voor in de plaats. Je krijgt bij elke opleiding informatie over de inhoud ervan. De site biedt op deze manier snel een overzicht van welke studies je interessant vindt en welke minder.

http://www.yubu.co/beta/open-challenges/play/101

 

TALENTFOCUS

TalentFocus is een zeer uitgebreide test, en het resultaat is daarom dat deelnemers vaak een goed beeld krijgen van welke opleidingen bij hen passen en waarom. Ook geeft de persoonlijkheidstest belangrijke inzichten. Aan deze test hangt een prijskaartje van 95 euro. De sterke kant van TalentFocus is dat deze test zich richt op de inhoud van de eerste twee jaar van de studies, dit is vrij uniek en geeft interessante resultaten.

http://www.talentfocus.nl/

 

STUDIEKEUZE 123

Studiekeuze123 is een uitgebreide site met veel statistische gegevens over opleidingen, hogescholen en universiteiten. Je kunt hier overzichtelijk informatie vinden over opleidingen, studies, instellingen, studiesteden, open dagen, en studeren in het algemeen. Ze bieden een gratis stappenplan voor studiekeuze, waarvan een onderdeel een interessetest is. De resultaten van de Nationale Studenten Enquête zorgen voor zeer waardevolle informatie. De informatie is gratis te verkrijgen. Studiekeuze 123 toont uitsluitend informatie over het hbo en wo.

http://www.studiekeuze123.nl

 

STARTSTUDEREN.NL

Startstuderen.nl is een centraal informatiepunt voor aankomende studenten in het hbo en wo en is tot stand gekomen op initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Hier wordt veel informatie bij elkaar gebracht die van belang kan zijn voor eindexamenkandidaten havo, vwo en mbo, die willen gaan studeren in het hoger onderwijs.

http://www.startstuderen.nl

 

HMKMK.NL (VOORAL VOOR OUDERS/VERZORGERS)

Hmkmk is een afkorting voor:” Help! Mijn Kind Moet Kiezen.” De site is ontwikkeld ter ondersteuning van het gelijknamige boek, maar om de site te gebruiken heb je het boek niet per se nodig. De site is gratis en bevat een ontzettend handige kennisbank waarmee ouders hun kind kunnen helpen met kiezen. Er wordt aangeraden dat u het stappenplan volgt, dit stappenplan vindt u wanneer u klikt op ‘Lees meer’.

http://www.hmkmk.nl

 

ICARES

Icares studiekeuzetest is een gratis test die informatie geeft over opleidingen aan de hand van de gegeven antwoorden.
Deze test maakt een passende selectie uit het totale aanbod aan opleidingen in Nederland.
De test duurt 5 à 10 minuten om te maken.

http://icares.nl/nl/index

 

BUITENLAND

Voor leerlingen die in het buitenland hun tussenjaar op een zinvolle manier willen invullen, een vervolgopleiding willen volgen of een talencursus willen doen, is bureau ‘Weg-Wijs’ een goed beginpunt.

http://www.weg-wijs.net
http://www.wilweg.nl
http://www.nuffic.nl
http://www.projects-abroad.nl
http://www.keuzegids.org/ol